top of page

אמנות ועיצוב

יפעת מנוס

אמנות עכשיו

יריד האמנות והעיצוב צבע טרי שנפתח היום (חמישי) חוזר למרחב הציבורי ויתקיים בלוקיישן מפתיע. כמיטב המסורת, תוכלו להתמסר לעבודות ופרויקטים של עשרות אמנים ומעצבים מקומיים בשלושה מתחמים ו-25 תערוכות שונות, ואף לרכוש את שחשקה נפשכם. גם הפעם מקבלים את הבמה אמניות ואמנים עצמאים וצעירים במסגרת החממה, והשנה יש גם סיורים מודרכים. בין לבין תוכלו ליהנות ממופעי פרפורמנס או לצפות בפודקאסט שיוקלט בלייב

יפעת מנוס3.jpg
פורסם: 21.10.21

יריד צבע טרי חוגג השנה בר מצווה, וכדי שכל האורחים יוכלו להגיע ללא חשש בחרו היזמיות לוקיישן מאוורר במיוחד - הוולודרום הלאומי ע"ש סילבן אדמס בהדר יוסף, תל אביב. אין צורך לחפש בגוגל מה ומי, כבר עשינו את זה לפניכם. ולודרום הוא זירה אליפטית למרוצי אופניים, וסילבן אדמס הוא הפילנטרופ היהודי-קנדי שבין היתר הביא את ג'ירו ד'איטליה להזנקה בירושלים ואת מדונה לאירוויזיון בתל אביב. ביריד ישתתפו השנה 40 אמני חממה עצמאים נבחרים, כ-30 מעצבי מוצר, קרמיקה, נייר וזכוכית, ריהוט וגופי תאורה ב-25 תערוכות של גלריות ופרויקטים. איך מכניסים יריד אמנות שלם לתוך ארנה כזו ומה צפוי השנה? ביקרנו במקום רגע לפני הפתיחה וגם תפסנו לשיחה את אוצרת המשנה הרהוטה והנמרצת, רז שפירא.

רז, תתחילי בבקשה מההתחלה. מה זה בעצם יריד צבע טרי?

"צבע טרי הוא יריד אמנות ועיצוב שמתקיים פעם בשנה בלוקיישן משתנה בתל אביב. המטרה של היריד היא להגיש ולהנגיש אמנות ועיצוב עכשוויים לקהל הרחב. יש בו שלושה אגפים קבועים - חממת אמנים עצמאיים, יריד 'עיצוב טרי' ומתחם גלריות ופרויקטים. יש גם את 'הגלויה הסודית', פרויקט הדגל של היריד החל מהשנה הראשונה שלו, ועוד חידושים."

וולדרום.jpg

לוקיישן מפתיע. הוולודרום הלאומי ע"ש סילבן אדמס. צילום: ירון פוזננסקי 

את היריד ייסדו ב-2008 שרון טילינגר ויפעת גוריון - חברות וקולגות שעבדו יחד עם שפירא בפרויקט אחר – גם מתוך צורך אישי שלהן וגם זיהוי של צורך בקרב הקהל. עד היום הן אלה שמנהלות אותו. שרון היא המנכ"לית ויפעת היא האוצרת הראשית והמנהלת האמנותית.

מה מיוחד השנה ביריד?

"קודם כל עצם העובדה שהוא קורה באופן פיזי, שזה מיוחד מאוד, אחרי בשנה שעברה דחינו ודחינו עד שעברנו לאונליין. אנחנו מתרגשות לפגוש את הקהל, גם את קהל שוחרי האמנות וגם את המילייה האמנותי. יהיו לנו את האגפים הקבועים, כאמור, ולצד זה יש לנו את 'צבע טרי לייב' - רצועת לייב של מופעים ואירועים בשיתוף הקהל שמתרחשים ברחבי היריד מדי יום. השנה נערך גם שיתוף פעולה עם מגזין 'פורטפוליו', שמביא נבחרת של מדריכות ומדריכים והם אלה שיעבירו את הסיורים ביריד, בתוספת תשלום. הם בנו כל מיני סוגים של סיורים, שיכולים להתאים לפי הטעם של הקהל. אם מעניין אותך יותר עיצוב, או אם את רוצה לפגוש את האמניות בחממה לדוגמה. זה דבר חדש ומרגש. בנוסף יש גם סלון פודקאסט, שבו יובל סער (המייסד והעורך של מגזין "פורטפוליו" – י.מ.), יערוך הקלטות לייב עם יוצרות ויוצרים."

איך משתלב יריד כזה בארנה של ספורט?

"הוולודרום הוא לוקיישן מרהיב ביופיו שנחשף ברייש גליי בפעם הראשונה ביריד. המבנה שלו לא באמת משנה את התצוגה, כי אנחנו תמיד בונות את קירות וחללי תצוגה כך שאי אפשר לדעת איפה אנחנו נמצאות. אבל מבחוץ ומבחינת ההפנינג וזרימת קהל, וזה שהמקום חצי מקורה, אז הכל מאוורר ולא סגור. בשבילנו זה מדהים ובטח ובטח בתקופה הזאת."

יריד צבע טרי

להנגיש אמנות לקהל הרחב."CUTS OUT" של גיא ענבר. צילום: יפעת מנוס

הביקור בוולודרום רגע לפני הפתיחה, כשפה ושם רואים סייד עם מברשת מושח צבע טרי אמיתי, מאשש את דבריה. היריד הוא מבנה בתוך מבנה, ומעלינו גג גבוה שמכסה רק מה שצריך. בכניסה אפשר לראות שאנחנו בעצם מוקפים במסלול אופניים, אבל כשצוללים לתוך החללים מרגישים לגמרי בתוך מוזיאון. אפשר לבחור באיזה שער מתחילים:  שער האמנות או שער העיצוב. בחרנו בשער האמנות ואת פנינו קיבלה גלריה ארוכה של גלויות בעבודת יד. "זה פרויקט הגלויה הסודית," מפרטת  שפירא. "מדי שנה אנחנו מציגות ביריד כ-1,000 עבודות מקוריות בגודל גלויה של מגוון רחב של יוצרות ויוצרים. גם אמנים בעלי שם כמו זויה צ'רקסקי, אדם יקותיאלי וציבי גבע וגם סטודנטיות וסטודנטים לאמנות ואיור מרחבי הארץ. הגלויות מוצגות כשרק היצירה מופנית כלפי הצופה. כלומר את רוכשת את העבודה ורק אחר כך את רואה מי יצר אותה. המחיר הוא אחיד, 190 ש"ח לגלויה."
 

בפועל, המכירה של הגלויות נפתחה לכמה ימים אונליין, ויודעי דבר כבר הזדרזו ורכשו. ביריד תוכלו לראות שהגלויות שמסומנות במדבקה אדומה כבר נמכרו, כולל ארבע גלויות שיותר ממזכירות את הסגנון של זויה צ'רקסקי. גם סדרת גלויות יפהפייה של שש פחיות צבעוניות, 1,140 ש"ח בחישוב מהיר, סומנה כולה במדבקות אדומות. "הנה הגלויה שקניתי," אומרת לי אחת העיתונאיות ומצביעה על חלק מסדרת גלויות של נעלי בלט. "אני קונה ביריד כל שנה, ממסגרת ומציגה את הגלויות אחת ליד השנייה."

מרכז גוטסמן לתחריט, כברי, עבודה של זויה צ'רקסקי נאדי. יריד צבע טרי

עבודה של זויה צ'רקסקי. 2,900 ש"ח וזה שלכם

כל הכסף ממכירת הגלויות נתרם לדברי שפירא לטובת המשך קיום וביסוס לימודי האמנות בבתי הספר, לתמיכה בתלמידים שמגיעים מרקעים מוחלשים. "לאורך 12 שנות הפרויקט נמכרו גלויות וגויס סכום של כמעט 2 מיליון ש"ח שנתרם במלואו למטרות חברתיות. הפעם הפרויקט הוא בשיתוף בית הספר לאמנויות קמפוס אריסון. נותנת החסות הראשית של היריד השנה היא קבוצת הפניקס."

מעבר לקיר נמצאת חממת האמנים העצמאים, עם יצירות של 40 אמניות ואמנים בראשית דרכם. תוכלו לחזות בתיבות עץ של מילי ברזילאי, שעובד עם צבעים שהוא מתיך ומפסל עם קליי (חימר לילדים). מבחוץ נראות הקופסאות כמו עננים מוכתמים בצבע, ומבפנים עולמות טבע עשירים. על הקיר לצידן תלויים משטחי שעם ועץ מכוסים באלפי נעצים צבעוניים, של ירדן אמיר. כדאי לשים לב לזוויות השונות של הנעיצה. בחלל אחר תלויים משטחי ברזל ועליהם הדפסים ידניים מרתקים של צילומים. האמנית שמאחוריהם היא תמי ענבר שטרית (אשתו של מיכה שטרית), שהחלה לעבוד עם ברזל בעקבות מותו של אביה, שהיה מייסד ובעלים של מפעל מתכות. סמוך לה ניצבות תמונות של עדי ארדון, שמזכירות את הסגנון של מאטיס ועל קיר אחר תופסת את העין סדרת תמונות בצבעים קרים של קטיה ליפשין. האמנית דנה נחמד רוקמת טקסטים וחומר למחשבה על בדים וממול תלויים שטיחים מעוטרים בציורי שמן של אלנה צ'רטי שטיין. במקום משלה, בצד, ניצבת יצירה נפלאה של תומר דקל מחומרים ממוחזרים.

יריד צבע טרי

שימוש בחומרים ממוחזרים של תומר דקל. צילום: יפעת מנוס

"החממה היא יוזמה של היריד," אומרת שפירא. "משהו ששרון ויפעת יצרו מאפס. בכל שנה יש כ-1,000 הגשות מועמדות, שבוחנת ועדה שמתחלפת מדי שנה ועוברת על תיקי עבודות אנונימיים לחלוטין. לאחר מכן יש ראיון אישי, ומי שעוברות (ועוברים) אותו מקבלות בעצם את כל המעטפת של החממה - ביקור סטודיו ובחירת עבודות, תמחור, תלייה וכמובן נציגה שלהן ביריד, שמספרת עליהן ועל העבודות שלהן וגם מוכרת אותן. טווח המחירים בחממה הוא מ-650 ש"ח ועד 14 אלף ש"ח לעבודה."
 

במתחם 'עיצוב טרי' כדאי לשים לב בין היתר ליצירות של עינת זוזובסקי, שבוראת עולם עם ציור בעט תלת-מימד ולכלי הקרמיקה עם הטוויסט של טל בטיט. במתחם הגלריות והפרויקטים יש מבחר משובב נפש של עבודות, כמו המדוזה של מרתה ריגר, סדרת ציורים של אליהו אריק בוקובזה וצילומי אמריקנה של ניר הדר. ברוח הזמן ובמסגרת הצגת תמונה עדכנית על הנעשה בעולם האמנות העכשווית, מוצגים שני פרויקטים בתחום ה-NFT - יצירות דיגיטליות ייחודיות. כדאי לעצור לכמה דקות מול סדרת העבודות החדשה של האמנית שירלי שור כדי להבין ולעכל את המשמעות.

איתי מתן, צילום גדי ימפל.j יריד צבע טרי

במה ליוצרים עצמאים. עבודה של איתי מתן. צילום: גדי ימפל

לדברי שפירא, על היריד עומלות חברות הצוות במשך שנה שלמה. "אנחנו עובדות בהילוכים. אחרי שנסגר היריד, אנחנו נחות כמה שבועות ואז מתחילות ממש מההתחלה - גם בגיוס; אנחנו מוציאות קולות קוראים לחממה, ואז לעיצוב וגלריות ופרויקטים מיוחדים. אפילו כשיש לנו את שלושת האגפים הקבועים, בגלל שאנחנו צוות מאוד מצומצם של חמש נשים שעובדות יחד כל הזמן – אז יש גם דיפוזיה וגם ככה נוצרים פרויקטים חדשים שמחוץ לאגפים האלה, למשל לפי מה שהלוקיישן מכתיב."

סביב 30 אלף איש מגיעים ליריד מדי שנה והפעם הציפייה היא שהכמות תוכפל. הזמנת הכרטיסים נעשית מראש באתר ובחלוקה לרצועות זמן.

יריד צבע טרי, הוולודרום הלאומי, תל אביב.

חמישי-שלישי, 26-21.10

כרטיסים: 55 ש"ח. 46 ש"ח למחזיקי דיגיתל. כניסה חינם עד גיל 4.

פרטים נוספים וכרטיסים באתר היריד.

bottom of page