top of page

על הבמה

הרוח הישראלית

פסטיבל ישראל חוגג יומולדת 60 עם מופעים ואירועים תוצרת כחול-לבן. התוכנית העמוסה תכלול בין היתר מופע משירי אהוד בנאי בגרסה אלקטרונית; את שלומי שבן, קרן פלס, שאנן סטריט, יחזקאל לזרוב ורונה קינן בפרשנות אישית ליצירות ישראליות אייקוניות; מופע תזמורת עם שירה גפן ואתגר קרת וחוויית מחול בתוך חניון

יפעת מנוס3.jpg

יפעת מנוס

פורסם: 20.5.21

דמיינו שאתם יורדים עם הרכב לחניון תת-קרקעי, ומרגע כניסתכם מקיפים אתכם פתאום רקדנים ומוזיקאים ומתחילים להופיע ברחבי החניון. בשלב כלשהו תצאו מהרכב ותמשיכו לצפות במופע תוך כדי שוטטות. כל זה במשך 65 דקות. כל זה יקרה באמת, בחניון של קולנוע יס פלנט בירושלים, כחלק מאירועי יום הולדתו ה-60 של פסטיבל ישראל.


לפני שנמשיך לפרט את ההתרחשויות - כולל במה ראויה למופע הדגל "קשרי רוח" - מנכ"ל פסטיבל ישראל, איל שר, יעשה לנו סדר עם מבוא קצר: "פסטיבל ישראל התחיל ב-1961 כאירוע מוזיקה קלאסית בקיסריה ומתישהו בשנות ה-80 עלה לירושלים והפך לפסטיבל רב-תחומי בינלאומי שמציג תיאטרון, מחול, מוזיקה, וידיאו ולמעשה את כל אומנויות הבמה. מדי שנה עולים לרגל לירושלים אמנים ומיצגים מכל העולם לשבועיים של התרחשויות. השנה, בגלל הקורונה, למעט מופע אחד מספרד כל המופעים והאירועים הם תוצרת כחול-לבן."

לדברי שר, הדגש בפסטיבל הוא על אמנות עכשווית, כאשר בשנים האחרונות אפשר להגדיר את המגמות האלו בהכללה כאיזשהו טשטוש בין תחומים. "זאת אומרת שעל הבמה אנחנו רואים לא רק תיאטרון או לא רק מוזיקה," אומר שר, "אלא שילוב בין תחומים שיוצרים שפות בימתיות חדשות."


"קשרי רוח"

לכאן בדיוק מתקשר מופע הדגל החגיגי והרב-תחומי "קשרי רוח", שהוא מעין הצדעה לתרבות הישראלית. 40 אמנים שונים ("גם מבוססים ואייקוניים וגם כאלה שפחות", כדברי שר) הוזמנו ליצור יצירות חדשות בעקבות 40 יצירות אייקוניות שהם בחרו, וששימשו להם השראה – אבל מתחום שונה משלהם. המופע מתפרש על פני ארבעה ערבים של מוזיקה, תיאטרון, פרפורמנס, מחול, שירה ווידיאו ארט, כשכל ערב מורכב משמונה עד עשר עבודות שונות באורך של עשר דקות כל אחת. בערב הראשון, בין היתר, להקת המחול קמע תבצע ריקוד בהשראת הספר "שואה שלנו"; שאנן סטריט ישחזר מוזיקלית קטע מהסרט "נישואים פיקטיביים"; יחזקאל לזרוב יבצע קטע משחק בהשראת הצילום "הסעודה האחרונה" של עדי נס (של חיילים בחדר אוכל צבאי לפני היציאה לקרב); קרן פלס תבצע תסכית ותנגן בעקבות צילומים של זיו קורן מתקופת הקורונה. בערב השני, למשל, יאיר דלאל יבצע יצירה בעקבות הסרט "אוונטי פופולו", ודליה שימקו תחזור לשירים של נתן זך בליווי יפעת נץ (המכשפות). בערב השלישי ישיר שלומי שבן בהשראת ציורי הכבשים של מנשה קדישמן, ואנסמבל בת-שבע ירקוד את יצירתה של שרון איל בעקבות האמנית סיגלית לנדאו. בערב הרביעי תופיע רונה קינן בהשראת דמויות מספריה של אורלי קסטל בלום, ואיציק ויינגרטן וגליה פרדקין יילכו בעקבות המשוררת אלזה לסקר-שילר, ועוד ועוד.

הרוח הישראלית

שלומי שבן. "קשרי רוח". צילום: יוסי צבקר

"מחכים לניסים"

מופע נוסף בפסטיבל שניתן להגדירו כרב-תחומי, המשלב מוזיקה, מחול וספרות, הוא "מחכים לניסים" (המבוסס על ספר ילדים אך מיועד לכל המשפחה). תזמורת ירושלים מזרח ומערב מעבדת את הספר "מחכים לניסים" ונוגעת בקשת סגנונות רחבה שנעה בין "קרנבל החיות" לבין הפסקול של "חגיגה בסנוקר". לצד התזמורת יופיעו מחברי הספר אתגר קרת ושירה גפן וגם אנסמבל רקדניות.


"עגל הזהב"
"עגל הזהב" הוא מופע בכורה משירי האלבום "אהוד בנאי והפליטים" בגרסה אלקטרונית. ברי סחרוף, קורין אלאל, אפרת בן צור, ערן צור וכפיר בן ליש הקליטו את שירי האלבום המקורי (בהם "עיר מקלט", "זמנך עבר", "עבודה שחורה" ו"עגל הזהב") באופן פתוח לאינטרפרטציה אישית. המעבד והמפיק המוזיקלי רע מוכיח הכניס את ההקלטות למעבדה האלקטרונית שלו, ובמופע יבוצעו היצירות לראשונה בהופעה חיה. מוכיח יפגוש בכל פעם במבצע אחר וייצור רצף של דואטים כשהוא מצויד בתופים ובסט אלקטרוני. אורח הכבוד במופע: אהוד בנאי.


מאצ'ו מן

מי שמגיע לפסטיבל מספרד הוא מיצב התיאטרון התיעודי "מאצ'ו מן". בתוך אולם הספורט של ימק"א הוקם מבוך בן 12 חללים שהובאו כמות שהם מחו"ל, אך הותאמו למציאות הישראלית באמצעות הדרכה קולית בעברית. הקהל עובר מחלל לחלל עם אוזניות, כשמלוות אותו בקולן נפגעות אלימות מינית ישראליות. בכל חלל הוא פוגש שיקוף אחר של אלימות כלפי נשים - בתקשורת, בקהילה, בבית המשפט ועוד - ובעצם עובר בעצמו חוויה מטלטלת.


אמנות וקהילה

שני אירועים בפסטיבל מחברים בין אמנות לקהילה: ב"בית, רוח ואירוח" שבעה אמנים ששהו אצל שבע משפחות ברחבי ירושלים רקמו ביחד עם המשפחות פעולות אירוח הקשורות ברוח ובמסורות וטקסי האירוח שלהן. הקהל יוזמן להתארח. בפרויקט "שגרה מוסדית 2.0" שהו אמנים במוסדות ובקהילות ברחבי ירושלים בשאיפה לעורר שיח מחודש ולהאיר את שגרת המקום. כך למשל הגיעו יוצרים מתחום המוזיקה לבית חינוך עיוורים, ותיאטרון "הידית" עבד עם יוצאים בשאלה בשכונת נחלאות.


עוד בפסטיבל: קונצרטים קאמריים, קונצרט דו-קיום עם כלי נגינה מערביים ומזרחיים בשילוב טקסט מאת דויד גרוסמן, וסדרת קונצרטים קלאסיים.

מאצ'ו מן. צילום: Marti Artalejo

מאצ'ו מן. צילום: Marti Artalejo

פסטיבל ישראל, ירושלים

19-3 ביוני.

מחירי כרטיסים:

20 ש"ח ל"שגרה מוסדית 2.0".

40 ש"ח ל"חניה ציבורית" (המופע בחניון יס פלנט) ול"מאצ'ו מן".

60 ש"ח ל"בית, רוח ואירוח".

90 ש"ח לקונצרטים.

120-100 ש"ח ל"מחכים לניסים" ול"עגל הזהב".

120 ש"ח ל"קשרי רוח".

הנחות לחיילים, סטודנטים ואזרחים ותיקים – בחלק מהמופעים.

לפרטים וכרטיסים לחצו כאן


bottom of page