top of page

מוזיקה והופעות

משה רבנו

המוזיקאי משה להב רואה במופעים הייחודיים שלו סוג של שליחות. אבל "הטיש הגדול" הוא כבר מזמן לא רק מופע. הוא תופעה, הוא קהילה, הוא הזמנה לערב שאין לך מושג מה יהיה בו ולאן הוא יתפתח. ויש אפילו זוגות שהכירו והתחתנו בו. מה צריך יותר מזה?

%D7%A0%D7%A2%D7%9D_edited.jpg

נטע טמשה

פורסם: 12.12.21

"נטע, בואי נתחיל בזה שתספרי לי על עצמך. בתור אחת שכותבת, למה את כותבת? למה את רוצה לכתוב על אחרים?" כבר בתחילת השיחה משה להב מצליח להתקיל אותי. זאת אולי נשמעת כמו שאלה נימוסית שנשלפה מהשרוול, אבל יש כאן הרבה סימני שאלה. הוא פרסונה ידועה, עם מופע מצליח שהתפתח לתופעה חברתית, באמת מעניין אותו עכשיו להיכנס לשיחת עומק איתי? על חיי ומשמעותם? זמרים הם לרוב אנשים שעסוקים בחקר נבכי הנפש, שמונעים מביטוי פנימי ויצירה אישית, ובסופו של דבר בעיקר בעצמם. וחלילה שיש עם זה בעיה, אבל כשמישהו שובר את הסטטיסטיקה, חייבים להתייחס לכך. אז משה להב והתופעה שמאחוריו - הנקראת "הטיש הגדול" - הוא משהו "שונה", וזה גרם לי לחשוב שאולי דווקא כאן מסתתר האקס פקטור שתופס את הקהל. מה זה בדיוק?

סרגנט פפר עטיפה.jpg

המופע נוצר בסינרגיה עם הקהל. משה להב. צילום: מירי נחמיאס

סיבה למסיבה


"הטיש הגדול" הוא מופע מוזיקלי, שמתבסס על הלך הרוח ששורר באותו הערב. או במלים אחרות, הקהל קונה כרטיס כשאין לו מושג מה יהיה ושיהיה לו בהצלחה. חוץ מהידיעה שזה ערב שירי ארץ ישראל עם משה והגיטרה, אין ערובה להמשך. מה שכן, יש הבטחה לערב שלא יחזור על עצמו. "לפני כל מופע אני כותב רשימת שירים חדשה כדי לא להיות באזור המוכר," הוא מספר. "אבל אז אני מגיע לערב, יש רוח אחרת, וזה הזמן להתחיל לעשות שינויים בתוכנית." הקהל מקבל באהבה את הזרימה של הערב, אבל משה לוקח את זה צעד קדימה: "פתאום במהלך הערב אני מרגיש שלקהל לא בא להיות שמח. אז מה, להכריח אותם? בואו נעשה משהו שירגש. ואז אני זז עם השירים, מחפש, מסתחרר איתם."


סיפור האהבה של משה להב עם שירי ארץ ישראל התחיל עם שיר אהוב במיוחד שכולנו מכירים, אבל בחוויה שלו זה התבטא קצת אחרת. "הייתי בן 4 כששמעתי את 'חוזה לך ברח'. היה משהו מסתורי בעיבוד שאפילו קצת הבהיל אותי. אבל עם השירה והלחן היפה זה תפס אותי, פשוט נגע בי. חשבתי שכולם מגיבים ככה למוזיקה, ורק בגיל מאוחר יותר הבנתי שחוויתי משהו שונה." בהמשך הוא יבין שהחיבור וההתמצאות שלו במוזיקה הישראלית לא רק יוצאת דופן, אלא ממש תופסת את הקהל. זה קרה לו בתנועת הנוער, כשניגן ושר לחבריו בפעולה. שם אפשר גם לומר שנוצר ה"טיש" הראשון. "הדרכתי קבוצה של 50 חניכים. תפסתי גיטרה ובכל פעולה עשיתי הופעה. לקחתי השראה מהתוכנית 'סיבה למסיבה', ובין השירים הזמנתי חניכים לתת פה קטע דיבור, שם קטע משחק, כאן עוד שיר. וזה תפס."


המילה "טיש" במקור היא כינוי לאירוע הנערך בחצרות האדמו"רים החסידיים, שבו עורך האדמו"ר סעודה בפני קהל חסידיו. מדובר במאורע משמח, הנערך בשבתות וחגים ובו שרים יחד ומדברים דברי תורה. ההקשר החזק ביותר בין הטיש כהלכתו ל"טיש הגדול", הוא הקהילתיות שנוצרת במאורע. להב מפרט: "זה בעצם אירוע חברתי. אני כמארח יודע מה צריך להיות בערב כזה. ומדובר אגב כבר מעבר למופע עצמו, יש חבורות 'טיש' שקמו סביב המופע, שנפגשות ללא קשר למופעים. יוצאים לטיולים ונופשים בסימן משוררים ושירים. יש כאן חוזקה גדולה מעבר למופע עצמו." הקהילה שנוצרת בעקבות המופעים היא רק סממן למה שקורה במופעים עצמם: "אני בעצמי התחתנתי בטיש, התגרשתי בטיש. כולם היו בתוך העניינים שלי. וגם בקהל קרו דברים מרגשים - היה בחור צעיר שהכיר והתאהב במישהי בטיש, וכשהוא הביא את אבא שלו למופע גם הוא מצא מישהי והתאהב. אני מניח שזה נוצר בזכות הקשר בין הקהל לשירים."

סרגנט פפר2.jpg

הרבה יותר ממופע. הטיש הגדול. צילום: אור-טל

אוצר לאומי


וכאן עולה סוגיה מעניינת. מדובר באמן שהטביע את חותמו כזמר של שירי ארץ ישראל, אבל מה עם המוזיקה שלו? לרוב האמנים יש דחף פנימי להצליח קודם כל עם מוזיקה מקורית. "יש לי שירים משלי שלא קיבלו הד פומבי. אני עדיין מוציא שירים חדשים, ומה שתופס, תופס. פעם הייתי מתייחס לזה בחיל ורעדה, אבל היום יש לי מופעים נהדרים עם קהל ואין לזה תחליף." ואכן, מדובר כאן באמן מסוג אחר, אמן שהנפש שלו מתבטאת קודם כל בשמירה על הנכס הלאומי, הזמר העברי. "אני אוהד של השירים האלו, יש לי חיבור חזק אליהם, ואני קצת חושש ממה שקורה לאחרונה בתחום. המלים אז היו מלים, ונפש האדם בנויה למלודיות. היום זה אחרת ואני מרגיש שיש לי תפקיד חשוב בלשמור על הדבר ההוא." ואולי בעצם כאן טמון חלק גדול מסוד ההצלחה של ה"טיש הגדול".


אם בתחילת השיחה שלנו עוד תהיתי לאן משה חותר כשהוא מתחיל לשאול אותי שאלות עומק, עכשיו ברור שזה פשוט טבוע במי שהוא. במופעים שלו הוא מחפש להכיר את הקהל, להקשיב, ולהבין מי הם באותו היום. מכאן הוא מנגן את השירים שמתאימים לאותו הלך רוח, בלי אגו ובלי תכנון מראש. ואם זה לא מספיק, במופעים שלו גם מתארחים מדי פעם מיטב האמנים, כמו רבקה מיכאלי, יורם טהר לב, שייקה לוי ועוד.


לקראת סיום השיחה, הוא מספר שאולי כבר הגשים חלומות שלו, אבל ממש אין לו תוכניות לעצור. "ככל שאני רץ יותר עם המופעים, כך אני נותן יותר דרור למוזות להגיע לקהל. עם השנים והמופעים אני מצליח לגעת במקומות חדשים, עם דברים שעוד לא אמרתי או שירים שעוד לא שרתי. בסופו של דבר, מדובר בערב שאני בא להופיע בו עם שירים שאני אוהב. וכשבא אלי בנאדם ואומר לי 'שמע, בחיים לא נהניתי כך', ואני רואה שהוא מתכוון לזה, אין סיבה טובה יותר בשביל להמשיך ולהופיע."


הטיש הגדול, מופעים קרובים:

חמישי 23.12 - נוקטורנו ירושלים

שישי 31.12 - מופע סילבסטר מיוחד בתיאטרון תמונע, ת"א

שישי 14.1 -  גריי יהוד (מארח את שלמה גרוניך)


פרטים נוספים באתר.

bottom of page