כ-700 מאיירים ייקחו חלק ב"שבוע האיור", המתקיים זו השנה השמינית בתל אביב, ויציגו את עבודותיהם ב-76 תערוכות שייפתחו בחללי תרבות ואמנות, בגלריות שיתופיות, במוזיאונים, במקומות בילוי ובמרכזים עירוניים ברחבי העיר. מתוך המגוון העשיר של התערוכות ליקטנו כמה מעניינות במיוחד
פורסם: 17.11.21
אחד האירועים המעניינים והמסקרנים נפתח השבוע בתל אביב (רביעי 18.11), שכולו על טהרת האיור הישראלי. "שבוע האיור", מיסודו של מגזין האמנות "פרוטפוליו" ובהפקה משותפת עם עיריית תל אביב, ייארח לא פחות מ-76 תערוכות בגלריות שיתופיות ובחללי תרבות ואמנות ברחבי העיר, וכן במוזיאונים, במקומות בילוי ובמרכזים עירוניים.
האירוע, הנערך במשך עשרה ימים, נועד לעודד את היצירה האמנותית המקומית בתחום, לתת במה למאות מאיירים ומאיירות מקומיים, וכן לקדם פעילויות הנערכות על ידי מוסדות אקדמיים והתארגנויות עצמאיות של מאיירים. השנה יופנה הזרקור לשכונות בדרום ומזרח העיר וביפו, הן באמצעות תכני העבודות והן במיקום הגלריות והתערוכות. בנוסף, במשך כל ימי האירוע ייערכו סדנאות, כיתות אמן, מפגשים עם מאיירות ומאיירים, אירועי חוצות, סיורים מודרכים וירידי מכירה.
בסמגרת "שבוע האיור", יוצגו 12 תערוכות ביפו העתיקה: בגלריית הרחוב בסמטאות יפו העתיקה תוצג תערוכת המיטב של שבוע האיור, עם 60 תיבות אור במרחב הציבורי. במוזיאון יפו יוצגו שלוש תערוכות: ״מילים טובות״ של מכון שנקר לחקר ולתיעוד העיצוב בישראל; ״התקופה הוורודה״ בהשראת התקופה הוורודה של פיקאסו; ו"הומו פלורה" שבוחנת דמיון ושוני בין מערכות הרבייה של צמחים ושל בני אדם. בסמטת מזל דגים 15, שתי תערוכות איור לכל המשפחה: גליה לוז תציג איורים מתוך ספרה של ליהי רז דואני, ״אבקת הקסמים״; וסצינת ספרי הילדים הגרמנית העכשווית תוצג בתערוכה של מדינת צפון ריין־וסטפליה בגרמניה; במזל דגים 5, תערוכה של תמר ברניצקי שמתבוננת בשדרות ירושלים ביפו; ובגלריה לוטן יציגו בוגרי המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל פרשנות חזותית לעלילות הברון מינכהאוזן.
בכיכר קדומים יוצגו מספר תערוכות נוספות: התערוכה ״בית הוא רק״ תעסוק במושג הבית והקשר שלו לבית קט עם גג אדום; התערוכה "בעולמה" תציג פרשנות מאוירת לעולמן של נשים יוצרות בתחומי האמנות; התערוכה "חלום רומני" תציג כדים מאויירים שמציגים רומניה חלומית ומדומיינת; והתערוכה "תענוגות הגינה" תחקור את מיטב התוצרת החקלאית הישראלית.
מתוך המגוון העשיר של התערוכות בחרנו כמה שפשוט לא כדאי לפספס:
אבקת הקסמים - איורים מספרה של ליהי רז דואני
סיפורי מדרכות
התערוכה הקבוצתית השנתית של סטודיו Sunday Sky מציגה את עבודותיהם של 42 מאיירים ומאיירות, המביאים סיפורים תל אביביים אישיים אשר נמסרו להם בעילום שם ומציגים את חוויית החיים בדרומה של העיר. בערב פתיחת התערוכה ייחשפו הסיפורים, השמות והיצירות.
אוצרות: Sunday Sky
קן הקוקיה, עולי ציון 26, ת"א
סיפורי מדרכות, סטודיו Sunday Sky
צאן ברזל: גיבורי תרבות
18 מאיירות ומאיירים לוקחים חלק בתערוכה המסקרנת הזאת, ומעניקים פרשנות ייחודית ויצירתית לטקסטים מהשירה העברית. החיבורים הלא שגרתיים בין טקסטים קאנוניים למאיירים צעירים וותיקים כאחד מחדדים את היחס השונה לטקסט העובר בין הדורות השונים. בין השירים שאוירו בתערוכה: "עוד חוזר הניגון" של נתן אלתרמן ונפתלי אלטר (איירה גבריאלה ברוך); "הרקדן האוטומטי" של צביקה פיק ומירית שם אור (איירה בתיה קולטון); "את מוכרת לי מפעם" של חמוטל בן זאב עפרון ועידן רייכל (איירה נעה פלד); "תותים" של זאב נחמה ותמיר קליסקי (אייר אסף חנוכה), ועוד.
מיזם "צאן ברזל", אשר הוקם ביוזמת ארומה מיוזיק, שם לעצמו למטרה לתת את הכבוד הראוי לגיבורי תרבות ישראלים ולמוזיקה עברית על כל גווניה, לשמר ולחדש יצירה ישראלית ולהנגיש אותה לקהל צעיר ותיק כאחד.
אוצרות: הילית שפר, ביני שריד
מלון אחוזת רנה, בית רומנו, סמטת בית הבד 3, ת"א
"תותים". איור: אסף חנוכה
יומן אורבני
התערוכה "יומן אורבני" היא פרויקט רישום עירוני של האמן אלון שטיאט, שחזר לתל אביב אחרי חמש שנים שבהן התגורר בניו יורק. שטיאט מתבונן בעיר מחדש, ומנהל מעין "יומן מסע" של רגעים אינטימיים במרחב הציבורי של תל אביב, הכולל סדרה של כ־50 רישומים.
התערוכה היא הזמנה להצטרף למסע ולפס הקול המלווה אותו, אוסף הרגעים האישיים והקולקטיבים שליקט אלון שטיאט אל מחברת הסקיצות שלו.
בשבת 20.11 ב-11:00 ייערך שיח גלריה עם אוצרת התערוכה גלית גאון והאמן אלון שטיאט.
בית ליבלינג, אידלסון 29, ת"א
יומן אורבני. איור: אלון שטיאט
סקיצות תל אביביות
תערוכתו של הצייר והאדריכל עמי שנער, פרי שיתוף פעולה שנרקם בשנה האחרונה עם הסופר והמשורר אברהם בלבן, מציגה את בתיה ושכונותיה של תל אביב כמרקם אקלקטי וצבעוני של רחובות, כיכרות, גינות ושדרות. שנער מנציח גם את דמויותיהם הססגוניות של תושבי השכונות הדרומיות, הלרוב נסתרות מחיי היומיום ונותרות ללא קול.
ברישומיו וציוריו של שנער ניכרת גם הדאגה מהקיטוב החברתי המתגבר ומהשינויים המהירים המתחוללים בנוף העירוני אל מול מהמגדלים הצצים בכל מקום, המאיימים להרוס את הקסם הייחודי של תל אביב.
אוצרות: ורה פלפול ודנה גורדון
הגלריה בבית האדריכל, המגדלור 15, ת"א
סקיצות תל אביביות. איור: עמי שנער
התקופה הוורודה
33 מאיירות ומאיירים הוזמנו לאייר בהשראת התקופה הוורודה של פיקאסו, המתאפיינת בעבודות מונוכרומטיות בגוונים ורודים, ואשר עסקה בין היתר בנושאים עליזים ושמחים. האיורים בתערוכה חושפים דרך עיניהם של המאיירים תקופה ורודה "עכשווית" בשפתם ובסגנונם הייחודיים והאישיים.
"התקופה הוורודה" היא תערוכת המשך לתערוכה "התקופה הכחולה" שהוצגה בשבוע האיור 2019, אף היא בהשראת יצירותיו של פיקאסו.
אוצרות: עינב ויסמן, יולי פרץ קלצ׳י
מוזיאון יפו, טיילת מפרץ שלמה 10
התקופה הוורודה. איור: דניאלה שוחמן
טופס 17
האיור ככלי להתמודדות עם חוויית החולי. נעמה ריבה וענת שפירא, אוצרות התערוכה המחלימות שתיהן מסרטן השד, מציגות את רבדיו השונים של החולי באופן פורץ גבולות באמצעות רומנים גרפיים, כרזות וקומיקס שעוסקים בהומור ובציניות במחלות שונות, על מנת לנרמל את השיח על מחלות כחלק בלתי נפרד מהחיים.
אוצרות: נעמה ריבה וענת שפירא
בית החולים האנגלי, יפו (הבית הסקוטי), יפת 52
טופס 17. "רותם בוולפסון". איור: רותם אנגלמאיר
הפסטיבל
פסטיבל המוזיקה ערד 95', הצרוב בתודעה הלאומית כאסון טראומטי, מקבל ממשות נוסטלגית בתערוכתו המיוחדת של המאייר ואמן הקומיקס גלעד סליקטר. בסדרת רישומים ואיורים מלאי הבעה ורגש סליקטר נותן ביטוי לרגעים הקטנים, למפגשים האנושיים, ולזכרונות האישיים והקולקטיביים.
אוצרת: מיכל בוננו
גלריה P8, הפטיש 1, קריית המלאכה
הפסטיבל. איור: גלעד סליקטר
Unmatch
מערכות יחסים כושלות, או כאלו שנגדעו באיבן, על רקע אי הוודאות והחרדה לאור המגיפה העולמית הן מוקד התערוכה המסקרנת הזו. קבוצת מאיירים צעירים מיטיבה לתאר את הדיכוטומיה והכאוס סביב סצינת הדייטינג, על ידי ניגוד שבין הצבעוניות העליזה כביכול של האיורים, ובין נושאים כמו שברון לב, פרידה, תחושות אשמה והשיעבוד לדיגיטציה וה-fomo.
אוצרות: נועה כהנא, בן אלחדף
המפעל 1, קריית המלאכה
Umatch. איור: שי שמחוני
אמא תחנה
התחנה המרכזית החדשה בתל אביב היא מקור בלתי נדלה ליצירה אמנותית, הן בשל מיקומה בשכונת נווה שאנן, הן בשל המבנה הענק חסר החיים ברובו, והן בשל הדמויות המסתובבות בו או המתפרנסות ממנו. נראה שהגבול שבין אגדות אורבניות לאמת מיטשטש בה לא פעם - וזהו גם נושא התערוכה של קולקטיב תמ״א - בוגרים טריים של מסלול איור במחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל.
מיצג המשלב איור, פיסול והקרנה, מבטאים המאיירים חברי הקולקטיב את החיים האמיתיים המתקיימים בתחנה כאן ועכשיו כפי שהם משתקפים מעיניהם.
אוצרים: זאב אנגלמאיר, קולקטיב תמ"א
התדר, בית רומנו, דרך יפו 9
אמא תחנה. מפת נווה שאנן. דימוי: עמנואל זילברשניר