top of page

אמנות ועיצוב

קרקס בניחוח ירושלמי

יפעת מנוס

שבוע העיצוב ירושלים יתקיים השנה באווירת אסקפיזם, כולל מופע קרקס ותהלוכות של ליצנים. עוד בתוכנית: יצירות של 160 מעצבים, הצגות ילדים של תיאטרון הקרון, טעימות של קוגל וממתקים ערביים ותצוגת אופנה ססגונית במיוחד. הכניסה חופשית

יפעת מנוס3.jpg
פורסם: 30.6.21

בית הנסן, בעברו הרחוק בית חולים למצורעים (מחלת הנסן היא שם אחר לצרעת), הוא מקום שלו ויפהפה בלב ירושלים. במשך השנה הוא משמש כמרכז תרבות לעיצוב, מדיה וטכנולוגיה, מארח אירועים ותערוכות ודרים בו בין היתר בית הקפה והחנות של משק עפאים ובית מרזח בשם "הדיר". אך למשך שבעה ימים הוא מתחפש ומתקשט, והטללים בו עוד יותר זורחים והחלונות עוד יותר פתוחים.

 

מאז 2011 מתקיים בו מדי שנה (עם חיסור ברור ב-2020) שבוע העיצוב ירושלים. ב-1 ביולי, היום שבו הילקוטים נושרים מהכתפיים, נפתח גם השבוע המיוחד הזה – והכניסה חופשית. "שבוע העיצוב הוא אירוע השיא של בית הנסן", אומר ל"אג'נדה" רן וולף, המנהל של המקום ושל האירוע. "משתתפים בו הפעם 160 מעצבים, בעיקר ישראלים ובעיקר ירושלמים. מעל 90% מהעבודות נעשות במיוחד עבור שבוע העיצוב, ולכן עובדים עליו שנה מראש".

מתוך עבודת הווידאו האישה המקועקעת. דימוי  סלי קריסטל-קרמברג.jpg

מתוך עבודת הווידאו "האשה המקועקעת". דימוי: סלי קריסטל-קרמברג

במדובר באירוע שאינו מסחרי (היוזמה והמימון מגיעים ממשרד ירושלים ומורשת ומהרשות לפיתוח ירושלים), כאשר בכל שנה מתמקדים סביב נושא מרכזי, והשנה נבחר האסקפיזם. מבנה האבן של בית הנסן יתכסה בבד ויהפוך לאוהל קרקס. "רצינו לדבר על בריחה של כל אחד מאיתנו מתלאות היומיום," מספר וולף. "בחרנו להציג את זה בין היתר דרך המקום האולטימטיבי של האסקפיזם - הקרקס. כמו הקרקס הגדול באמריקה של תחילת המאה הקודמת. מקום מופלא, מיוחד ומוזר מצד אחד, ומצד שני - מאחורי הקלעים - קורים בו גם דברים פחות משמחים כמו נצלנות ודיכוי, שזה מחיר הבריחה של כולנו.

 

"לקחנו את זה לפרשנות עכשווית ואנחנו באים לספר, באמצעות עיצוב, גם על הדברים המשמחים וגם על המחירים שזה גובה. מי שמגיע חווה הרבה מאוד אירועים שקורים ברחבי הגינה ובבניין, ובעליית הגג יש עבודה מיוחדת שסוגרת הכל, כי לכל חוויה אסקפיסטית יש בסוף נחיתה וחזרה למוכר. בניגוד לשנים קודמות, שבהן רק בערב הראשון היה מופע פתיחה, השנה בכל יום יש את אותו מופע".

המופע שאליו מתכוון וולף הוא תהלוכת "הליצן X". בסיומו של כל יום, לרוב בשעה 20:30, יוצאים אנשי "קרקס הבריחה" לתהלוכה ולמופע באוהל המרכזי של הקרקס. בחלק מהימים יצטרפו אליהם תזמורת, קבוצת מחול ועוד. מי שכתב, ביים וגם משתתף במופע הוא השחקן אלעד פריבס ("המשרד", "כדברא", "פלמ"ח"). בערב הסיום תתקיים תצוגת אופנה קרקסית במיוחד, עם one pieces שנוצרו ועוצבו מפסולת טקסטיל.

סטודיו אלאיה.JPG

תצוגת אופנה קרקסית. סטודיו ALIAH. צילום: אורן זיו

מדי יום יתקיים סיור מודרך (בשישבת יש כמה) בהרשמה מראש והשבוע כולו עמוס בהתרחשויות, מופעים, תערוכות, מיצבים, הצגות ילדים (מטעם תיאטרון הקרון) ותחנות אינטראקטיביות. בתחנה אחת תוכלו להתקעקע, בתחנה אחרת תקבלו משקפי VR ותצפו בחוויות מציאות מדומה. אחת מהן, "סינדרום פיינגולד", משחזרת את הרגע מ-2009 שבו התהפכה יסמין פיינגולד, אלופת ישראל בחתירה, עם סירתה בנחל הירקון. השחזור הוא דווקא מנקודת המבט של האנשים שצפו בה מהצד; או "Emergence" - מציאות וירטואלית שבה הצופה מקבל שליטה על אווטאר בודד מול ערב רב של זרים.

 

כל התערוכות וההתרחשויות מתארגנות דרך שישה פרקים שכותרותיהם לקוחים מעולם הקרקס והם מגיבים לנושא ברמה האוצרותית והמרחבית: היריד - החזית הנוצצת, יריד המוזרויות, חיות העולם הגדול, אחורי הקלעים, קופסאות שחורות והשיבה הביתה.

מתוך חוויית emergence.png

מתוך חוויית "emergence". דימוי: Matt Pyke

מיזוג קולינרי

פרויקט מסקרן במיוחד הוא "השדכן", שמתרחש זו הפעם השלישית, ובו משדכים בין בעלי מלאכה לבין מעצבים - אלה וגם אלה ירושלמים. השנה נבחרו בעלי מלאכה מעולם הקולינריה, ביניהם חרדית ממאה שערים שתגיע לבית הנסן עם סיר קוגל, או גבנית-רועת צאן מעין כרם שתביא גבינות, מה שמבטיח גם טעימות חינם. המתחם של "השדכן", באחת הטראסות של בית הנסן, יתקיים באווירת שוק. יוצבו בן עגלות בייגלה ירושלמי מסורתיות מעץ, ועליהן היצירות שעליהן עמלו שבעת המעצבים שנבחרו לפרויקט - צורפים, קרמיקאים, ואמני זכוכית, טקסטיל וקרמיקה. בכל יום תוצע למבקרים טעימה אחרת. ברקע תוכלו לצפות בסרטונים שמספרים על תהליך היצירה ועל השידוכים השונים.

 

האוצרים של "השדכן" הם האדריכל והמעצב דניאל נחמיאס (34) והשפית עתליה עין מור (35), שניהם ירושלמים מלידה שהגיעו ארצה עבור הפרויקט (הוא מתגורר כרגע בברזיל, היא בכרתים). "'השדכן' הוא פלטפורמה מאוד חזקה למעצבים ירושלים," אומר לנו נחמיאס. "אנחנו רוצים לייצג בו את כל האוכלוסיות בעיר - ערבים, יהודים, חרדים, חילונים." נחמיאס הוא חלק משבוע העיצוב כבר מ-2016. באותה שנה פתח גם את קואופרטיב העיצוב הירושלמי והוא מרבה לעסוק בפרויקטים תרבותיים קהילתיים. עין מור (35), ירושלמית מעין כרם, אחראית על הצד הקולינרי של הפרויקט. מתוך סדנאות הבישול והאפייה שלה על טהרת האוכל ירושלמי, וכן הסיורים הקולינריים שהיא מעבירה, עין מור מכירה את כל המקומות הנסתרים  - בתוך השכונות החרדיות, בחורים נידחים בעיר העתיקה וכיוצא באלה, ואותם הביאה ל"שדכן". "לראות פתאום את רבקה החרדית ממאה שערים יוצרת קשר עם מעצבת חילונית ירושלמית בת גילי זה משהו שממש משמח ומרגש אותי. זה נכון לגבי כל אחד מהשידוכים שעשינו."

באירוע הפתיחה, חמישי 1.7,  יהיו טעימות של כל השבעה ובשאר הימים תהיה בכל פעם טעימה של אחד מהם. ברשימה: פלאפל שלמה משכונת הבוכרים, קוגל ירושלמי חריף-מתוק, גבינות צאן מעין כרם, ממתקים ערביים ממאפיית אלנאג'ח ברובע המוסלמי, לחמים ממאפיית שווארס ברובע הנוצרי, בירה שפירא ("גאווה ירושלמית") ויינות של יקב אבנר. במקום יפעלו גם חנות פופ-אפ למוצרי עיצוב ישראליים וכן ייכרו מזון ושתייה בתשלום של פיצה פלורה, משק עפאים והדיר.

The Matchmaker, Daniel Elkayam, Efrat Giat.jpg

בכל יום טעימה שונה. "השדכן". צילום: דניאל אלקיים ואפרת גיאת

שבוע העיצוב ירושלים

8-1.7, בית הנסן

הכניסה לכל התערוכות, הסיורים והפעילויות חופשית, אך חלקם מותנה בהרשמה מראש.

לפרטים והרשמה יש להיכנס לאתר (המאוד מושקע ומעוצב!)

bottom of page